„If You Build It, They Will Come” / „Dacă îl construiești, ei vor veni”.
Probabil ați văzut incidentul din Canalul Suez, care a fost blocat de o navă de mărimea Empire State Building, cu 20.000 containere la bord. Prin canalul Suez trece zilnic 12% din marfa mondială, de la Est la Vest și invers. Blocarea sa, pe lângă întârzierea în livrare, aduce prejudicii mondiale de 12 miliarde de dolari zilnic, adică fix cât îi PIB-ul Moldovei pe tot anul 2019, doar că, într-o zi.
De la deschiderea sa în 1869, acest canal artificial de 200 km, care desparte Asia de Africa, a tot fost treptat lărgit. Egiptul a dus războaie pentru a-l putea controla, iar economia sa se bazează într-o proporție de 10% pe valută asimilată din permisiunile de traversare a canalului.
Ce e curios, este că în 2014 canalul a fost, din nou, lărgit. Dar asta a atras doar platforme și corăbii și mai imense, care deja se puteau strecura și nu erau nevoite să înconjoare continentul African.
Desigur sunt o serie de supoziții, care încă trebuie cercetate, cum a fost posibil acest accident care imediat a devenit un mem viral: de la schimbarea nivelului mării, la vânturi puternice, multe atribuite schimbărilor climatice. Dar ce este sigur, e că oricât de lat nu a fi acest canal, nu contează, raportat la fluxul nou și mărimea platformelor ce îl va atrage, mereu va exista posibilitatea ca acesta să nu facă față.
Noi putem observa acest fenomen, numit Induced demand / Cererea indusă, pe străzile orașului. Fie că e strada Creangă, Ștefan, Ismail sau 31 August, lățimea nu contează. Tu creezi o bandă în plus, astfel dai de înțeles: hei, veniți pe aici. Ceea ce se întâmplă, e că în primele zile această stradă lărgită va fi chiar perfectă de circulat fără ambuteiaj, doar că foarte curând, șoferii și șoferele își vor schimba traseul și obiceiul, pentru a merge pe această stradă. Și foarte rapid, această stradă va fi la fel de sufocată de mașini blocate în ambuteiaje.
Mai putem asemăna cu căratul bagajului, inclusiv emoțional. Cu cât mai mult ducem, credem că mai putem adăuga un pic. Totul până înțelegem că e prea mult, dacă înțelegem. Atunci ne oprim, reflectăm, și lăsăm jos ce e în plus, păstrând esențialul.