CHIȘINĂUL D̶E̶ ̶S̶E̶A̶R̶Ă̶ ÎN BEZNĂ

Hai să vorbim despre importanța iluminării trotuarelor, aventura mea telefonică cu Lumteh și Pretura Centru, ce poate face fiecare din noi pentru a avea trotuare iluminate și sigure.

'Chișinăul de seară' în beznă / Constanța Omul face locul

Un episod despre importanța iluminării trotuarelor, aventura mea telefonică cu Lumteh și Pretura Centru și ce poate face fiecare din noi pentru a avea trotuare iluminate și sigure.   Grupul de Telegram: https://t.me/joinchat/F9YQ8w7XAjFhZmVi  –  Urmărește Vlogul: https://bit.ly/2K7d0oI  Ascultă Podcastul: https://omulfacelocul.buzzsprout.com  Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/md/podcast/omul-face-locul/id1549240243  Mă poți susține pe Patreon: https://www.patreon.com/constanta  Fii la curent pe Telegram: https://t.me/omulfacelocul  Pe Facebook: https://www.facebook.com/omulfacelocul/  Sau pe: https://omulfacelocul.com/ #VremLumina #OmulFaceLocul

Conținutul este sub formă de Video, Podcast și text.

Probabil ați observat că străzile din Chișinău fie nu sunt iluminate deloc, fie sunt iluminate doar pe carosabil, pentru masini, trotuarul rămânând în beznă.

Am decis să mă plimb pe străzile cuprinse între Ismail Ștefan, Puskin și Mateevici, anume pentru că aici locuiesc și întunericul mă afectează direct.

La Buiucani, unde locuiesc părinții mei, chiar pe recent renovata strada Pelivan de 7 mln lei, tot nu este iluminare pentru pietoni.

Toate filmările ce le vei vedea, sunt făcute in februarie, in intervalul 6:30-7 seara. Adică sunt făcute exact in perioada cand lumea iese de la oficiu și merge spre casă sau unde are nevoie.

Probabil vă veți gândi că vorbesc lucruri evidente și banale, dar trebuie să începem să observăm cât de gravă este situația în Chișinău și să începem să rezolvăm acest pizdeț.

Iarna, in emisfera de nord (adică cam 4 luni din an), soarele are alt unghi, răsare târziu și apune devreme, deci sunt mai multe ore întunecate decât luminoase. 

Studiile arată ca numărul persoanelor care aleg să meargă pe jos, sa se plimbe sau meargă cu bicicleta Scade dramatic în lunile când este mai întuneric, din simplul motiv – nu se simt la fel de in siguranta.

Oamenii nu se simt in siguranță noaptea din cele mai vechi timpuri, dacă înainte se temeau de prădători, acum se tem să fie atacati si jefuiti. În Chișinău, sau orice alt oraș din Moldova, noi ne temem să nu ne rupem capul. Pentru asta nici nu e nevoie de ajutorul nimănui.

Cel mai mult de tem să meargă pe străzi întunecate copii, femeile, persoanele cu dizabilități și persoanele care fac din diverse minorități sexuale. Și desigur toți care au un câine și ies să-l plimbe seara.

Studiile arată că iluminatul exterior corespunzător reduce considerabil rata criminalității. Luminile stradale pot avea sau nu un efect asupra criminalității, dar un lucru este sigur – un nivel mai puternic de lumină îi face pe oameni să se simtă mai în siguranță când merg pe jos pe timp de noapte. 

La Chisinau, dacă nu stai lângă Valea Morilor sau Valea trandafirilor, practic nu ai pe unde să alergi, să faci orice sport sau să te plimbi. Oamenii chiar merg cu mașina până la Valea Morilor, parchează mașina, blochează accesul către Centrul de triere Covid Moldexpo, și dau câteva ture în jurul lacului. Dacă am avea trotuare adecvate, nestare și mai ales iluminate, punte persoane vor putea face jogging pur și simplu in propriul cartier.

SĂ DEFINIM PROBLEMA

Trotuarele sunt sparte și inaccesibile – pentru absolut toți locuitorii, dar mai ales pentru cele 30% din locuitori. Părinții cu căruț, persoanele cu dizabilități, copii mici, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități temporare, persoane care vor să poarte încălțăminte pe toc și cei care vor să meargă pe role/trotinetă sau să facă sport.

Trotuarele sunt neiluminate și asta este un pericol pentru toți, dar este un pericol sporit pentru femei, copii, persoane în etate și persoane care se identifică cu alt gen sau sexualitate.

Trotuarele mai au aliniamente de copaci, dar acestea fie sunt tăiate într-un ritm alarmant, fie sunt ‘igienizați’ brutal. Ca atunci când mama îți taie unghiile până la carne. Iar noi vrem copaci mulți, verzi și sănătoși în oraș.

În acest episod mă voi axa mai mult pe iluminarea trotuarelor, pentru că acesta este un non-subiect. Adică despre asta nu se vorbește practic deloc. Chiar dacă se repară un trotuar, cum a fost recent Pușkin și Bodoni, nici acolo nu s-au instalat felinare pentru trotuar și pe alocuri e beznă.

UN MIC STUDIU

Mi-am făcut o hartă schematică și am ieșit să cartografiez. Am ieșit la 7 seara.

În general, străzile sunt întunecoase, sunt iluminate doar carosabilul, iar trotuarele sunt în beznă totală.

Puținele locuri unde este iluminare, aceasta este instalată de agenții privați care au acolo un hotel sau oficiu. Doar pe aceste foarte mici segmente poți merge fără să te uiți sub picioare.

Mai este iluminat cu felinare vechi aleea de lângă Sala cu Orgă, dar foarte slab.

Pe Ștefan e iluminat doar în fața la câteva clădiri administrative. Dar în rest e lumină doar acolo unde nu sunt aliniamente de copaci și lumina de pe carosabil ajunge pe trotuar.

AVENTURA TELEFONICĂ CU LUMTEH ȘI PRETURA CENTRU

După mai multe plimbări de observație am decis să sun la Lumteh să văd ce ei pot face.

LUMTEH este Întreprinderea Municipală care se ocupă de Reţelele Electrice de Iluminatul stradal în Chișinău.

Apoi am sunat la Pretura Centru, așa cum mi s-a sugerat la Lumteh.

Preturile de sector sunt un fel de Primării locale, cu mult mai puține atribuții, sunt responsabili de implementarea dispozițiilor primarului și a deciziilor Consiliului Municipal la nivel de sector. Pretorii și pretura sunt responsabili de anumite autorizări, identificarea, verificarea și raportarea anumitor activități și procese locale.

Despre cum e alcătuită primăria, direcțiile și preturile și ce atribuții au, voi face un episod separat, dacă vă interesează.

Cel mai grav e că domnul de la Pretură a înțeles că pentru a rezolva iluminarea trotuarelor e nevoie de tăiat copacii. Desigur ambele autorități unde am sunat m-au trimis una la alta, foarte previzibil. Dar am aflat ceva important:

LUMTEH repară în maxim 30 zile corpurile de iluminat municipale care sunt defecte și sunt tare receptivi.

PRETURA va putea cere finanțare suplimentară de la CMC pentru noi corpuri de iluminat.

Recomand să urmărim proiectele care se fac de reabilitarea străzilor și să insistăm, prin adresări oficiale, să fie incluse în deviz de cheltuieli felinarele pentru pietoni. Deseori acestea pot fi pur și simplu adaosuri la stâlpul de iluminat pentru carosabil.

Asta înseamnă că vom face o perioadă un efort, dar apoi asta va deveni o normalitate și cei care proiectează și fac drumuri se vor obișnui să o facă singuri.

CUM ILUMINĂM CORECT TROTUARELE

Desigur asta nu înseamnă că trebuie sa scăldăm străzile in lumina, ceea ce e energetic ne eficient și duce la poluare de lumină și carbon. Apropo, lumina artificială în abundență, are un efect negativ asupra vieții organismelor și plantelor ce locuiesc in oraș, pe lângă oameni. Trebuie făcute studii pentru fiecare strada și calibrata lumina și distanțele in funcție de aliniamentele de copaci, lățimea trotuarului. 

  • Cel mai bine este ca felinarul sa fie îndreptat in jos,
  • sa fie lumină caldă (cea rece este depresiva)
  • Înălțimea felinarului sa fie egala cu lățimea trotuarului – cam 6 m
  • Dacă trotuarul este mai lat, va fi nevoie de aliniamente de lumina pe ambele laturi

DE CE E IMPORTANT SĂ AVEM TROTUARE ILUMINATE

E tare important trotuarele sa fie iluminate suficient, pentru absolut toți locuitorii. Fie că aceștia merg cu mașina, transportul public – mereu există ‘problema ultimei Mile’ – zic americanii. Adică problema ultimelor 1-2km care sunt cele 10-15 minute ce le mergi pe jos. Fie de la parcare, fie de la stație, spre casa sau unde ai nevoie.

E constatat, deși creșterea iluminării a dus la îmbunătățirea sentimentelor de siguranță, uniformitatea era mai importantă pentru a face oamenii să se simtă în siguranță. Deci, ar putea fi mai important să avem o iluminare distribuită uniform, mai degrabă decât o lumină puternică, pentru a face oamenii să se simtă mai în siguranță.

Iluminatul exterior este destinat să sporească siguranța și securitatea pe timp de noapte, dar prea multă iluminare poate avea efectul opus. Vizibilitatea ar trebui să fie întotdeauna scopul. Strălucirea de la luminile strălucitoare, neecranate, reduce de fapt siguranța, deoarece strălucește în ochii noștri și ne constrânge pupilele. Acest lucru nu poate fi doar orbitor, ci face și mai dificil pentru ochii noștri să se adapteze la condiții de lumină slabă.

Autoritățile locale acum fac modificări majore la iluminatul stradal (desigur doar carosabil), deoarece înlocuiesc lămpile tradiționale portocalii de sodiu cu noi iluminări cu LED. Aceste noi LED-uri sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce economisește banii contribuabililor. Ce este important e să avem LED-uri cu lumină caldă și nu rece!

Folosite corespunzător, luminile stradale pot îmbunătăți viața oamenilor și pot ajuta cartierele să prindă viață noaptea.

De asemenea este important să avem străzi cu verdeață – copaci, arbuști, petice de iarbă. Și desigur trotuare normale, fără găuri, tranșee, borduri de 20cm. Studiile arată că pietonii ales traseele de mers pe jos anume din considerentul de calitate a suprafeței de călcare, prezența verdelui și a iluminării.

NIȘTE CONCLUZII

  • Este tare important ca pietonii sa se simtă singuri când merg pe jos;
  • Să putem trece strada în siguranță, să nu ieșim brusc din beznă;
  • Va scădea criminalitatea stradală;
  • Vor fi mai puține membre rupte de la mers pe jos;
  • Va încuraja creștere semnificativă a numărului de minute pe care oamenii le parcurg în fiecare săptămână pe jos;
  • Mersul pe jos ajuta populatia să se mențină mai sănătoasă;
  • Mai multe persoane vor avea pe unde să alerge seara sau dimineața devreme, pentru că nu toți stau lângă Valea Morilor.
  • Ajută la îmbunătățirea stării fizice și mentale;
  • Va ajuta la reducerea izolării sociale, important mai ales în pandemie,
  • Poate reduce numărul persoanelor care evită să-și părăsească casele noaptea, 
  • Participă la crearea un mediu urban mai sănătos;
  • Eventual va duce la mai puține masini în oraș;
  • Va crește mândria comunității locale față de zona sa;
  • Și oamenii vor tinde să aibă mai mare grijă față de vecinătatea sa;
  • Vom putea merge pe mai multe străzi noaptea, nu doar cele centrale, tot important pe pandemie;
  • Poate vom avea și noi viață de noapte;
  • Doar așa TOATE de vom simți în siguranță noaptea în drum spre casă.

Pe lângă iluminare, avem nevoie de trotuare pavate și ne sparte ca după război. Și fără borduri de 20 cm.

Pe lângă trotuare adecvate, avem nevoie de cât mai multă verdeață diversă și îngrijită.

Combinația dintre trotuare normale și iluminate va crește considerabil calitatea vieții noastre urbane. Acestea ar trebui să fie o prioritate pentru Primărie. Iar aceste scuaruri care se reabilitează cu zero transparență și pe bani mari – sunt populism și au un impact scăzut.

CE POT FACE EU?

#OmulFaceLocul – un exercițiu cetățenesc de cartografiere

O să facem prima încercare de a crea o mini echipă și a cartografia problemele din spații publice.

Dacă te deranjează beznă din drum spre casă, te îndemn să intri în grupul de Telegram #OmulFaceLocul.

În grup vom decide ce străzi vom cerceta și carta locurile întunecoase, felinarele care nu lucrează și alte probleme și nevoi care le vom identifica împreună drept importante.

Voi crea hărți de lucru, chestionare și voi explica foarte clar care sunt minimum de instrumente avem nevoi. 

Și cel mai important, vom trimite rezultatele cu o serie clară și argumentată de cerințe către Lumteh și Pretura de sector.

Da, vom face munca autorităților, dar între timp sper să dezvoltăm împreună un set de instrumente digitale și printabile simple și accesibile ca să poată să face această cartografiere orice persoană (inclusive din Autoritățile Publice vizate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *