🖐 cinci chestii #1 / 25apr2021

Prietene și prieteni, mă adun în kolgotși (apropo, nu port, mă irită) și am decis că anume acest format îmi este mai drag – cinci chestii despre oameni și locuri. Toată treaba asta va ieși duminică de dimineață, numai bună pentru o cafea leneșă. Iar dacă duminica faceți detox de bluescreens, atunci lăsați pe procrastinarea de luni dimineața.

Voi trimite fix 5 chestii care mie mi se par curioase, faine, utile și merită. Texte, interviuri, muzică, evenimente, petiții, totul de-a meu sau nu, de la noi și de peste tot. Iată prima ⚡️

🖐 cinci chestii #1 / 25apr2021

🤍 JJ. Azi este ziua când o comemorăm pe Jane Jacobs, jurnalista casnică din New York, care a devenit scriitoare urbanistă și a schimbat pentru totdeauna felul în care gândim orașele – de la nivelul omului, de jos, dar nu din avion. Jane a plecat astăzi, 15 ani în urmă, și nu i-au ajuns 10 zile până la 90 de ani. În 2000, la primirea premiului Vincent Scully Prize în Washington, D.C., face acest discurs care este atât de actual și astăzi, inclusiv la noi. Premiul i-a fost acordat pentru înreaga sa activitate protestatară, jurnalistică, sociologică și literară, fiind un premiu arhitectural anual, iar Jane fiind a 2-a laureată.

🩹 Zeppelin scrie despre #orasvandalizat de oameni și primărie. Da, unele lucruri care le fac autoritățule în oraș le putem considera vandalism și vor trebui refăcute de următoarea conducere.

🖐 Unul din cele mai faine lucruri în România este ‘De-a arhitectura – educație pentru arhitectură şi mediu construit’. O mulțime de prietene și colege, din Timișoara și nu doar, fac aceste ore opționale pentru copii din școli, încă din 2011. Imaginați-vă să învățați de spre proporții, cum se formează un oraș, să faceți o machetă, să vizitați locuri – încă din primele clase (3-5).
‘Arhitectura și mediul construit nu pot fi înțelese deplin dacă nu sunt experimentate direct, fizic, iar majoritatea noțiunilor se explică cel mai bine prin imagini, experiment, construire, exerciții de gândire creativă și critică, mai degrabă decât prin cuvinte.’ Aici puteți vedea un mic dicționar, care este defapt util oricui, despre noi și oraș.

🎥 Un interviu despre omul care făcea film. Iar împreună cu film, un între univers, pentru că el re-crea locuri, avea mintea liberă, într-un regim care nu l-a apreciat. Este un interviu despre Andrei Tarkovsky cu fiul său, Andrei. #ещенепознер în rusă, cu subtitrări bune în engleză.

🎵 Ana Everling, piele de găină. Dacă nu o cunoașteți, vă rog, faceți-vă sufletului această favoare și ascultați cum cântă. Ea a fugit la Chicago și ce face acolo e o mare nebunie. În plus, Anna mă susține pe Patreon, iar asta pentru mine este o mare onoare. Mai multe de Ana, aici.


🙌 Mă poți susține pe Patreon.
👩🏻‍💻 Youtube 🎧 Apple Podcasts / Spotify / Google Podcast / oriunde îți asculți podcasturile
🗞 Facebook / Telegram

#OmulFaceLocul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *